Šoa – Kako je lahko človek kaj takega dopustil?

Holokavst ali hebrejsko šoa je bil popoln in sistematičen genocid brez primere, katerega edini cilj je bil uničenje judovske populacije.

Osnovni vzrok za holokavst je bila nacistična protijudovska rasistična ideologija, nacistična Nemčija pa je holokavst izvedla ob pomoči kolaborantov. Vse od prihoda nacistov na oblast leta 1933 je Nemčija vodila politiko, ki je Judom najprej odvzela pravice in premoženje, temu pa sta sledila še zaznamovanje in koncentracija judovske populacije na posebnih mestih – v getih. Po napadu na Sovjetsko zvezo leta 1941 so nacisti in njihovi pomočniki še stopnjevali nasilje nad Judi in so jih začeli sistematično iztrebljati. Do leta 1945 je bilo umorjenih skoraj 6 milijonov Judov.

Razstava spominskega centra Yad Vashem iz Jeruzalema kronološko predstavi življenje Judov od časa med obema svetovnima vojnama, v nacistični Nemčiji, okupirani Evropi in getih, preobrat v nacistični politiki, ki je vodil v »dokončno rešitev« in deportacije v taborišča smrti, odziv Judov na preganjanje in njihov odpor, odnos večinske družbe in vlogo pravičnikov med narodi, v zaključku pa predstavi tudi, kako so Judje doživljali osvoboditev in kako so po grozljivi izkušnji holokavsta postopoma skušali ponovno zaživeti.

Slovensko verzijo razstave z izvirnim naslovom »Shoah – How was it Humanly Possible?« je leta 2021 izdalo Veleposlaništvo Države Izrael za Slovenijo v sodelovanju s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Besedilo razstave so v slovenščino prevedli Bernarda Avsenik, Slavica Ferjanc, Renato Flis, Mojca Horvat, Nina Intihar, Tatjana Sabo, Damjan Snoj in Stanka Stružnik. Jezikovni pregled prevoda je opravila Darja Gabrovšek Homšak, strokovno pa so ga pregledali Bernarda Avsenik, Marjetka Bedrač, Boris Hajdinjak, Vojko Kunaver in Damjan Snoj.

Virtualno odprtje razstave bo v torek, 25. 1., ob 18:00. Spremljate ga lahko TUKAJ.

Deportacija Judov iz varšavskega geta v taborišči smrti Treblinka in Majdanek, april–maj 1943 (iz zbirk Yad Vashema, Jeruzalem).

Deportacija Judov iz varšavskega geta v taborišči smrti Treblinka in Majdanek, april–maj 1943 (iz zbirk Yad Vashema, Jeruzalem).