Festival fotografije Maribor 2021

V sklopu dneva odprtih vrat vabimo obiskovalce na brezplačni ogled nekdanje judovske sinagoge in aktualnih razstav v njej.

V glavnem prostoru sinagoge je na ogled dokumentarna razstava »Dialog«, ki sta jo pripravila Olga Lempert in Zack Rothbart iz Narodne knjižnice Izraela. Dialog ima v judovstvu izjemno pomembno mesto, avtorja razstave pa sta to tematiko osvetlila s petih različnih vidikov: kot dialog med generacijami, dialog med besedili, dialog v skupnosti, dialog med kulturami in dialog med verami.

Sinagoga Maribor zdaj že vrsto let sodeluje tudi na Festivalu fotografije Maribor, ki ga vsakoletno prireja Fotoklub Maribor. Letos se v predprostoru nekdanje mariborske sinagoge tako predstavlja mariborski fotograf Dušan Gajšek z avtorsko razstavo »Za meglo«. Ob postavitvi Gajškove razstave so v Fotoklubu Maribor zapisali: »… Megla je eden izmed pojavov, ki od nekdaj vzbuja umetniško in poetično razmišljanje o svetu. Prekrije ravno dovolj našega okolja, da nas prevzame njena misterioznost in nas vzpodbudi k razmišljanju o tem, kako so reči in misli skrite. Prisiljeni, da se ozremo le na to, kar je še vidno, se ozremo vase … Sprašujemo se, kaj je za meglo, to, ki jo vidimo, in to, ki jo nezavedno nosimo v sebi … Dušan Gajšek s skoraj piktorialističnimi digitalnimi fotografijami prikazuje milino in mikavnost megle, krajev in ljudi, ki jih je obdala in prebudila.«

Dan odprtih vrat organiziramo kot del projektov Evropski dnevi judovske kulture 2021 in Festival fotografije Maribor 2021.

 

Morda je slika naslednjega: besedilo

 

POMEMBNO OPOZORILO
Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le obiskovalci, ki izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), organizatorji oziroma nosilci izvajanja javnih kulturnih prireditev pa morajo pogoj PCT preveriti že pred vstopom v prostor oziroma na površino, kjer se izvaja javna kulturna prireditev. Vse obiskovalce prosimo za spoštovanje tega predpisa in razumevanje.