Jakov Bararon: Vista

Po desetih letih, odkar je Jakov Bararon v Sinagogi Maribor razstavil serijo slik Or Hadaš – Nova svetloba, se ta priznani likovni umetnik ponovno predstavlja mariborskemu in slovenskemu občinstvu. Tokrat z najnovejšim ciklusom slik, poimenovanim Vista (Pogled), s katerim avtor ostaja zvest iskanju iz bogatega judovskega izročila izhajajočega bistva, ki ga razkriva v likovno prepoznavnih lirično-melanholičnih podobah.

Jakov Bararon, “človek z nemirno popotniško biografijo in značilno diasporsko usodo”, se je rodil leta 1939 v Beogradu in je že v zgodnjih otroških letih izkusil krutost nacističnega preganjanja. Po vojni se preselil v Francijo in nato v Izrael, kjer je prebival med letoma 1948 in 1957. Tam si je pridobil prva znanja in izkušnje o judovskem izročilu in kulturi, kar je pomembno zaznamovalo njegovo poznejše umetniško ustvarjanje. Leta 1957 se je vrnil v tedanjo Jugoslavijo in se preselil v Sarajevo – v mesto, prežeto z bogatim sefardskim kulturnim izročilom: v Sarajevu je zaključil srednjo šolo za uporabno umetnost, v Beogradu pa je pozneje doštudiral na oddelku za grafiko in grafično oblikovanje akademije za uporabno umetnost. Med letoma 1966 in 1968 je opravil še podiplomski študij na Akademiji lepih umetnosti v Parizu. Odtlej je redno razstavljal širom po Evropi, ZDA in v Izraelu. Ob izbruhu vojne v Bosni in Hercegovini se je leta 1992 preselil na Dunaj, kjer še danes živi in ustvarja.

[royalslider id=”32″]

Bararonove kompozicije, sestavljajoče serijo Vista, so zaznamovane s scenskim uigravanjem vedutnih in figuralnih upodobitev, pri čemer v ospredje izrazne govorice ne stopa forma, temveč barva. Dela Jakova Bararona so tako predvsem barvno uglašeni prepleti objektivnih in subjektivnih zaznav – pogledov, naslikani v umetnikovi značilni maniri barvnega nanašanja tona na ton, ki jim komplementarno figurativno prehajanje med realističnim in abstraktnim daje končni likovno izrazni pečat. Bararonova umetnost nastaja premišljeno in obenem spontano, skoznjo pa se zrcali slikarjeva afiniteta do judovske kulture in tradicije, ki je zapisana z edinstvenim likovnim rokopisom.

 

Slavnostni govornik na otvoritvi bo mag. Franci Pivec, podpredsednik Zveze kulturnih društev Slovenije, ki bo razstavo tudi odprl. V kulturnem programu bosta z naborom tradicionalnih sefardskih napevov nastopila vokalistka Rivka Saltiel in violinist Kurt Bauer iz Gradca.

Častni pokrovitelj projekta je Smail Festić, častni konzul Bosne in Hercegovine v Sloveniji. Donatorja: Elektro Maribor, d. d.; Weingut Wohlmuth, Fresing