Dan spomina na slovenske žrtve holokavsta

26. aprila 1944 so okupatorske oblasti zaukazale zbor prekmurskih Judov, tedaj najštevilčnejše judovske skupnosti na slovenskih tleh, v sinagogah v Murski Soboti in Lendavi. Od tam so jih nato deportirali najprej v Čakovec in naprej v Nagykanizso ter nazadnje v Auschwitz. V tem taborišču so večino Judov takoj po prihodu ubili. Holokavst je preživela le peščica slovenskih Judov.

Ob obletnici začetka množičnih deportacij Judov iz Prekmurja v nacistična taborišča smrti vas Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Agencia Toš@Tosch v sredo, 26. aprila 2017, vljudno vabita na spominsko prireditev.

Prireditev se bo začela ob 18. uri v Sinagogi Maribor, Židovska ulica 4, s predstavitvijo knjige Vladekova pot v neznano: Kronika židovske družine iz Murske Sobote. Pogovor z avtorjem dr. Bojanom Zadravcem bo vodila dr. Cvetka Hedžet Tóth.

Ob 19. uri pa vas vabimo še v Mednarodni kulturni center Smaila Festića, Židovska ulica 12, na predstavitev virtualnega memoriala zoper pozabo holokavsta avtorja Mihaela Toša in projekta Achtung Auschwitz avtorja Zlatka Kraljića.

[royalslider id=”82″]

Vladekova pot v neznano – o knjigi

 

Spominsko prireditev pripravljamo v sklopu projekta Kamnite solze, ki ga je v letih 2014–2016 podprla Mednarodna zveza za spomin na holokavst (IHRA). Programe Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor financira Mestna občina Maribor.