Evropski dan judovske kulture 2012

Evropski dan judovske kulture (EDJK) je vseevropski projekt, ki se tradicionalno odvija prvo septembrsko nedeljo v številnih evropskih mestih, njegov poglavitni namen pa je prezentirati judovsko zgodovino in kulturno dediščino na stari celini. Mednarodni organizacijski odbor vsako leto določi osrednji slogan projekta, letošnji je na temo judovskega humorja, organizatorji pa so pri pripravi dogodkov v okviru EDJK programsko avtonomni.

[royalslider id=”4″]

Slovenija se je v projekt vključila leta 2006, ko so bile prireditve prvič organizirane v Ljubljani, Lendavi in Mariboru. Pozneje so se projektu pridružili tudi organizatorji v Murski Soboti, Kopru, Novi Gorici in na Ptuju, torej v vseh tistih mestih na območju zdajšnje Slovenije, ki so bila v preteklosti v različnih zgodovinskih obdobjih povezana s prisotnostjo judovskih skupnosti. V okviru praznovanja EDJK 2012 bo v Sinagogi Maribor odprta razstava o znamenitem srednjeveškem rokopisu – Sarajevski Hagadi.

Koproducent dogodka je javni zavod Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture, projekt pa so podprli tudi Mestna občina Maribor, Dravske elektrarne Maribor in Veleposlaništvo države Izrael na Dunaju.