Tlakovci spomina

Kohnsteini in Singerji, do nedavnega pozabljena imena žrtev holokavsta, tudi v Mariboru vnovič prihajajo v javni spomin. Naj njihova navzočnost v obliki Tlakovcev spomina simbolno pomeni konec molka in začetek trajnega pomnjenja – ko se boste spotaknili ob njihovo ime na Tlakovcu spomina, se jih boste spomnili.

Umetniški projekt Gunterja Demniga Tlakovci spomina/orig. Stolpersteine poteka od leta 1994 in po načelu ‘en tlakovec za eno ime’ projekt obuja do pred kratkim brezimne in pozabljene žrtve nacizma. Gre za standardizirano spominsko obeležje v obliki kamnitega tlakovca, prevlečenega s slojem medenine, v katerega so vgravirani osebni podatki posamezne žrtve. Doslej so bili Tlakovci spomina postavljeni v številnih evropskih mestih, Maribor pa postaja prvo slovensko mesto, ki se je priključilo tej odmevni vseevropski pobudi.

[royalslider id=”18″]

Program:

9.30

– Nasipna ulica 68 (Pobrežje):
položitev tlakovcev v spomin Dragu Singerju, Erni Singer (roj. Kohnstein) in Milanu Singerju

– Ulica Borcev za severno mejo 2:
položitev tlakovcev v spomin Jeannet Kohnstein (roj. Blum), Pavli Kohnstein in Viljemu Kohnsteinu

12.00

– stičišče Ulice kneza Koclja 2 in Glavnega trga:
zaključna slovesnost z nagovorom predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in položitev tlakovcev v spomin Mariji Singer (roj. Zeissler), Arnoštu Kohnsteinu, Olgi Kohnstein (roj. Singer), Rudolfu Kohnsteinu, Milici Kohnstein in Gizeli Kohnstein.

 

Slovesnosti se bo udeležil tudi avtor projekta, nemški umetnik Gunter Demnig, predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk pa bo skupaj s predstavniki Judovske skupnosti Slovenije in Mestne občine Maribor simbolično položil zadnji Tlakovec spomina.

 

Projekt Tlakovci spomina je bil umeščen med programe Maribora 2012 – Evropske prestolnice kulture in se obenem navezuje na vseletni projekt Šoa – spominjajmo se, ki ga je podprla Projektna skupina za mednarodno sodelovanje na področju izobraževanja, spominjanja in raziskovanja holokavsta – ITF.