Carmina Slovenica: Tehilim

»Doumel sem pomen najgloblje skrivnosti, ki jo izpovedujeta človeška poezija in človeško mišljenje in verovanje: odrešitev s pomočjo ljubezni in v ljubezni. Sprevidel sem, da lahko človek, ki na tem svetu nima ničesar več, dosega blaženost, pa čeprav le za trenutek, skozi meditacijo o ljubljenem človeku.« (V. Frankl)

Pomen glasbe v življenju Judov najdemo že v samih začetkih Geneze, saj so glasbeniki omenjani med tremi temeljnimi poklici. Glasbo so dojemali kot nekaj nujno potrebnega v vsakdanjem življenju, saj bogati človeško bivanje in vanj vnaša lepoto. Judovska glasba se je razvijala v teku časa, skozi dolgo pot zgodovine. Tako je lahko globoko religioznega značaja – duhovne pesmi, napevi in refreni so pogosti v judovskih obredih po vsem svetu – lahko je posvetne narave. Značaj judovske glasbe močno variira glede na poreklo avtorja in časovno obdobje, v katerem je bila skladba napisana. Temu ustrezno raznolik je tudi program Tehilim. Izbor skladb obsega širok glasbeni nabor, od sefardskih napevov, preko renesančne polifonije do sodobne literature.

 

Dirigentka: Karmina Šilec

Izvaja: Carmina Slovenica

Glasba: Eran Dinur, Salomon Rossi, Boaz Avni, Galia in Michael Meltzer, Yoni Rechter, Ofra Haza, Flory Jagoda, Bezalel Aloni, Joshua Jacobson, sefardski napevi

 

Cena vstopnice: 15 EUR

Nakup vstopnic je možen vsak delovnik od 8.-16. ure v pisarni Carmine Slovenice na Partizanski cesti 12 v I. nadstropju in eno uro pred koncertom v Sinagogi Maribor.

Več o dogodku