Kamnite solze: spominjanje in učenje o holokavstu in genocidu nad Romi

Holokavst je eden najhujših zločinov zoper človeštvo. Holokavst ne predstavlja zgolj poskusa uničenja celotnega judovskega pa tudi romskega naroda, pač pa je sinonim za popolno razčlovečenje, za industrializiran proces preračunljive morije bodisi z zaplinjenem in streljanjem bodisi z izstradanjem in izčrpavanjem z delom do smrti.

V želji, da bi širšo javnost trajno ozaveščali o holokavstu in genocidu nad Romi (porajmosu), smo v Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor skupaj s partnerji v letu 2014 zasnovali mednarodni projekt Kamnite solze.

[royalslider id=”69″]

V sklopu projekta Kamnite solze smo pripravili tudi istoimensko dokumentarno razstavo. Na njej so v zgoščeni obliki predstavljeni zgodovina antisemitizma in anticiganizma, stopnjevanje preganjanja Judov, Romov in Sintov v času nacionalsocialistične vladavine, »dokončna rešitev« judovskega in romskega vprašanja, življenje preživelih žrtev holokavsta in porajmosa po drugi svetovni vojni ter pomen spominjanja in učenja o holokavstu in porajmosu.

Razstavo Kamnite solze so pripravile Marjetka Berlič, Liljana Matjašič in Marjetka Bedrač. Strokovni sodelavec je bil Boris Hajdinjak.

Obisk in udeležba na kulturnem dogodku bosta mogoča zgolj v okviru veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni covid-19 in ob upoštevanju izpolnjevanja pogoja PCT.