Slavnostno odprtje Kulturne četrti Židovska

Spoštovani, v ponedeljek, 23. maja 2022, vas vljudno vabimo na Židovsko ulico v Mariboru na slavnostno odprtje Kulturne četrti Židovska (KČŽ).

PROGRAM ODPRTJA:
– Ob 11. uri
uradno odprtje KČŽ s predstavitvijo kulturnih organizacij in odkritjem informativne table
– Ob 17. uri
vodenje po kulturnih organizacijah, vključenih v KČŽ

Vodenje bomo začeli v GT22 (vhod z Glavnega trga 22), program pa bomo zaokrožili s sproščenim druženjem na Židovskem trgu.

Vidimo se na KČŽ!

KČŽ logo za www manjši

Židovska ulica s pripadajočim trgom zaznamuje kulturno-zgodovinsko pomemben del Maribora, ki se v današnji mestni zasnovi hkrati razkriva kot izjemno atraktiven urbanistično zaključen kotiček mesta. Pred petsto leti in več je njegovo podobo oblikovala ena največjih, če ne celo največja, judovska skupnost v tedanjih slovenskih deželah, danes pa njen vsakdanji utrip narekujejo številne tod delujoče kulturne in galerijske ustanove.

V želji, da bi na eni strani spodbudili prepoznavnost naše kulturno-umetniške produkcije, na drugi pa prepoznavnost Židovske ulice oziroma Židovskega trga kot ‘najlepšega balkona mesta’, smo se Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Mladinski kulturni center Maribor z Galerijo Media NoxFotoklub Maribor s Fotogalerijo StolpDruštvo likovnih umetnikov Maribor z Galerijo DLUM in GT22 & Ustanova Fundacija Sonda povezali v skupno iniciativo KULTURNA ČETRT ŽIDOVSKA.

V okviru KČŽ si bomo partnerske organizacije prizadevale še naprej razvijati nekomercialno kulturno-umetniško produkcijo v Mariboru, hkrati pa tudi dvigniti raven zavedanja najširše javnosti, da lahko prav vsak obiskovalec KČŽ – ne glede na starost ter svoja pričakovanja in okus – tod najde program, ki ga bo pritegnil in mu omogočil kakovostno kulturno-umetniško izkušnjo.

Veselimo se vašega obiska nove Kulturne četrti Židovska!

Donatorji odprtja:
Pekarna Hlebček, Pragersko • Turistična kmetija Hlebec, Kog • Tabula, Maribor