Biti Jud

Kdo je Jud? Na čem temelji individualno judovstvo? Kdo je bil od nekdaj Jud in kdo se je za judovstvo odločil kasneje?

Na ta vprašanja odgovarja gostujoča razstava fotografij avstrijskega fotografa Petra Rigauda, ki je v sodelovanju z Judovskim muzejem Dunaj posnel serijo portretov dunajskih Judov in Judinj, soočenih z vprašanji judovske identitete. Iskanje identitete je široko zastavljeno in ga je mogoče ponazoriti s stališči posameznih portretirancev in njihovih različnih socialnih, religioznih in svetovnonazorskih pogledov na judovsko identiteto skozi več generacij. In, končno, razstava drzno izpostavlja generalno vprašanje: Kdo sem pravzaprav jaz?, ki si ga danes zastavljajo mnogi, neodvisno od tega, ali so Judje ali ne.

[royalslider id=”26″]

Razstava je posvečena mednarodnemu dnevu spomina na žrtve holokavsta in poskuša odgovoriti na več še vedno aktualnih vprašanj. Slavnostni govornik ob odprtju razstave v Sinagogi Maribor bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, odprl pa jo bo veleposlanik Republike Avstrije v Sloveniji, njegova ekscelenca dr. Clemens Koja. V kulturnem programu bodo nastopili dijaki in dijakinje Prve gimnazije Maribor pod umetniškim vodstvom Polone Meke Ožinger in glasbena skupina KontraKvartet iz Maribora.

 

Pokrovitelj razstave Biti Jud je Nova KBM. Častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2013 je Karl Erjavec, zunanji minister RS. Projekt je bil izveden s finančno podporo mednarodne zveze za spomin na holokavst – IHRA.