Podobe mariborske sinagoge

Kulturni center Sinagoga oz. Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor je v letu 2011 praznoval desetletnico delovanja. Ob tej priložnosti so bili zasnovani različni programi, s katerimi smo želeli splošno javnost in kulturno-umetniške ustvarjalce doma in na tujem spodbuditi k še bolj poglobljenemu doživljanju zanimivega kulturnozgodovinskega spomenika – nekdanje srednjeveške sinagoge v Mariboru. Slednja zrcali usodo judovstva v Mariboru, Sloveniji in Evropi in predstavlja tudi v mednarodnem merilu arhitekturno rariteto in pomemben ostanek srednjeveške judovske dediščine v Srednji Evropi.

Mariborska sinagoga je zaradi specifične lege v nekdanji judovski četrti znotraj mestnega obzidja že od nekdaj privlačila in navdihovala umetniške ustvarjalce iz sveta, zato smo v sklopu projekta Podobe mariborske sinagoge domače in tuje umetnike povabili k stvaritvi novih likovnih del, ki bi v različnih risarskih, slikarskih ali grafičnih tehnikah podala umetniška videnja te častitljive zgradbe. Povabilu so se odzvali umetniki iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in Nemčije, tričlanska strokovna žirija, sestavljena iz priznanih strokovnjakov s področja umetnostne zgodovine, zgodovine in likovne umetnosti, pa je izmed prispelih del izbrala tista, ki bodo razstavljena na zaključni razstavi projekta.

[royalslider id=”3″]

Z otvoritvijo razstave izbranih likovnih del se bo zaključil mednarodni likovni natečaj Podobe mariborske sinagoge, ki je bil zasnovan v sklopu obeleževanja desetletnice delovanja centra Sinagoga Maribor.

Na razstavi se bodo s svojo umetniško interpretacijo nekdanje srednjeveške sinagoge v Mariboru predstavili Cvetka Hojnik, Gregor Pratneker, Irena Gajser, Milena Pavlin Houška (Slovenija), Mario Alimede (Italija), Christine Kertz, Johanna G. Löffler (Avstrija), Ivan Mesek, Plamenko Čengić (Hrvaška), Doris Klepper, Hans-Joachim Uthke, Heidi Luft, Hildegard Skirde, Ingetraut D. Stein, Kirsten Claudia Graf, Karin Dörre, Karin Finke, Razeea Lindner (Nemčija).

Razstavo bo slavnostno odprl dr. Igor Vojtic, član upravnega odbora Judovske skupnosti Slovenije, dogodek pa bo pospremil kulturni program v izvedbi harfistke Astrid Ane Kljun.

Projekt so podprli: Radenska, Radgonske gorice, Spar, Chip Trade, Elektro Maribor, Gozdno gospodarstvo Maribor.