Ukradeno otroštvo

 

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta vas v ponedeljek, 22. januarja, ob 18. uri vljudno vabimo v Sinagogo Maribor, Židovska ulica 4, na spominsko prireditev Ukradeno otroštvo. Prireditev so pod mentorstvom prof. Alenke Miklavc pripravili dijaki II. gimnazije Maribor; ti bodo prireditev tudi izvedli.

V sklopu prireditve bomo odprli še gostujočo dokumentarno razstavo spominskega centra holokavsta Yad Vashem Auschwitz – kraj na Zemlji: Auschwitz Album. V albumu so zbrane edine fotografije, ki prikazujejo vse faze uničevanja Judov v Auschwitzu, razen ubijanja v plinskih celicah. Po vojni so bile spričo svoje izjemne pričevalnosti uporabljene na sodnih procesih proti stražarjem v tem taborišču, še danes pa so eden najzanesljivejših dokazov proti zanikovalcem holokavsta. Fotografije so bile posnete ob koncu maja 1944, torej prav v času, ko je v Auschwitz prispela tudi največja skupina slovenskih Judov iz Prekmurja. Večina jih je bila takoj usmrčena. Gostujočo razstavo smo zato dopolnili s prikazom usode prekmurskih Judov v Auschwitzu.

Na prireditvi bosta obiskovalce nagovorila minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak in župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec.

Vabilo

 

Spominska prireditev in razstava sta bili pripravljeni kot del projekta Šoa – spominjajmo se 2018 s podporo Mestne občine Maribor in Veleposlaništvom Države Izrael. Častni pokrovitelj projekta je minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak.

Organizator: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor v sodelovanju z II. gimnazijo Maribor in spominskim centrom holokavsta Yad Vashem