Evropski dan judovske kulture 2014

Projekt Evropski dan judovske kulture se je v manj kot dveh desetletjih razvil v enega bolj prepoznavnih mednarodnih projektov. Pod njegovim okriljem se vsako leto na eno od septembrskih nedelj v želji po spoznavanju judovske dediščine, kulture in umetnosti povezujemo snovalci in obiskovalci kulturnih prireditev v približno tridesetih evropskih državah. Letos je Evropski dan judovske kulture posvečen ženskam v judovstvu in njihovemu prispevku k judovski kulturni dediščini.

V Sloveniji, ki v projektu sodeluje že od leta 2006, bomo Evropski dan judovske kulture zaznamovali z dogodki v Mariboru, Lendavi, Ljubljani, Negovi in Murski Soboti. Organizatorji v Lendavi in Ljubljani bodo prve prireditve v sklopu projekta EDJK pripravili že v petek, 12. septembra: v lendavski sinagogi se bo ob 18. uri pričel recital Polone Vetrih, ki mu bo sledila predstavitev knjige Za mizo s prekmurskimi Židi, v Združenju mladih, staršev in otrok (SEZAM, Ljubljana) pa bodo tega dne ob 19. uri pripravili druženje, posvečeno pripovedovalkam zgodb po knjigi Fietina vaza. V soboto bomo s programom nadaljevali v Mini teatru (Ljubljana), kjer si bo ob 20. uri mogoče ogledati gledališko predstavo Jagodno dekle. Večina dogodkov letošnjega Evropskega dneva judovske kulture se bo zvrstila v nedeljo, 14. septembra: v Mariboru bomo ob 11. uri odprli multimedijsko razstavo avstrijsko-nemške judovske umetnice Malin Gabriele Kundi in pripravili Dan odprtih vrat. V Mini teatru – Judovskem kulturnem centru Ljubljana se bodo prireditve pričele prav tako ob 11. uri z odprtje dokumentarne razstave Judovski življenjski cikel – Judovski vsakdan. Ob 12. uri bo sledila predstavitev knjige Za mizo s prekmurskimi Judi, medtem ko bo ob 12.30 premierno predstavljena virtualna uprizoritev Šabbat Ha’Malka. V popoldanski urah se bo program nadaljeval ob 17. uri: v Gradu Negova bo odprtju razstave Romi v gibanju sledil koncert judovske glasbe s Klariso Jovanović, Della Segodbo in Kontra-Kvartetom, v Ljubljani pa s predavanjem o Katji Delak, ki mu bo ob 18.30 sledil literarnim dogodek s predstavitvijo nekaterih judovskih literatov in pesnic, ob 20. uri pa še recital Pustite, da prisluhnem sebi!. Evropski dan judovske kulture 2014 bomo v Sloveniji sklenili 5. oktobra ob 17. uri z odprtjem razstave Po sledeh judovske dediščine na Slovenskem in predstavitvijo knjige Tracing Jewish Heritage: A Guidebook to Slovenia v Pomurskem muzeju Murska Sobota.

[royalslider id=”46″]

Častni pokrovitelj Evropskega dneva judovske kulture 2014 v Sloveniji je Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. Obisk in ogled vseh prireditev, z izjemo gledališke predstave Jagodno dekle, je brezplačen.

EDJK 2014 – program

 

Organizatorji prireditev ob Evropskem dnevu judovske kulture 2014 v Sloveniji: CJKD Sinagoga Maribor (nacionalni koordinator), Kultprotur – Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, Grad Negova, Pomurski muzej Murska Sobota, Zavod za kulturo in promocijo Lendava, Sinagoga Lendava – Muzej holokavsta, Galerija – Muzej Lendava, Zavod za kulturo madžarske narodnosti, Kulturno društvo Lendava, Raziskovalno-dokumentacijski center JAS, SEZAM – Združenje mladih, staršev in otrok, Mini Teater, Judovski kulturni center Ljubljana

Projekt so podprli: Pošta Slovenije, Veleposlaništvo Zvezne republike Nemčije, Mestna občina Maribor, Občina Gornja Radgona, Mestna občina Murska Sobota, Občina Lendava, Revolt AR Ltd., Mestna občina Ljubljana, Urad Republike Slovenije za mladino