Uničenje spomina

Večkrat nagrajeni dokumentarni film Uničenje spomina (The Destruction of Memory) se osredotoča na pomen kulturne dediščine za človeštvo in potrebo po njeni zaščiti.

Prijazno vas vabimo na projekcijo filma Uničenje spomina, ki bo v četrtek, 5. marca 2020, ob 18. uri v Sinagogi Maribor na Židovski ulici 4.

Večkrat nagrajeni dokumentarni film Uničenje spomina (naslov izvirnika The Destruction of Memory, režija Tim Slade, 2016, 85 min.) se osredotoča na pomen kulturne dediščine za človeštvo in potrebo po njeni zaščiti. V preteklem stoletju je uničenje kulturnih dobrin zadobilo grozljiv obseg. V Siriji in Iraku, zibelkah civilizacije, je bila uničena tisočletna kultura. Mednarodno pravo in politika nista zmeraj prispevala k rešitvi, prej nasprotno, toda pogumni posamezniki so se odločili, da se bodo temu uprli in skušali zaščititi ne samo druga človeška bitja, pač pa tudi našo kulturno identiteto – zapis o tem, kdo smo –, pa čeprav pri tem tvegajo svoja življenja.

Film, ki je nastal po istoimenski knjižni predlogi Roberta Bevana, tako razkriva ne samo aktualno usodo dediščine na kriznih območjih, na primer na območjih pod nadzorom ISIS-a in drugih vojaških formacij, temveč tudi odločitve iz preteklosti, ki so dopustile, da je bila ta problematika prikrita toliko let. V filmu sodelujejo številni mednarodno ugledni strokovnjaki, ki družno pozivajo k čimprejšnjemu ukrepanju in rešitvi tega vprašanja.

Vljudno vabljeni!

[royalslider id=”152″]

Filmska projekcija je del programa Kamnite solze in je bila pripravljena v sodelovanju z ZRC SAZU. Z njo se obenem vključujemo tudi v šesti mednarodni festival Hiša strpnosti 2020. Festival bo od 1. do 6. marca 2020 potekal v Ljubljani, podrobnosti o programu pa so dostopne na spletni strani. Organizatorja festivala sta Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana.