Slovenski kulturni praznik

V čast enemu največjih slovenskih pesnikov praznujemo 8. februarja Prešernov dan, s katerim obeležujemo spomin na pesnikovo življenje in delo. Ob tem dnevu slovenski muzeji, galerije in kulturni zavodi v želji, da bi kulturno in umetniško snovanje približali najširšim množicam obiskovalcev, na široko odpremo vrata svojih ustanov.

Obeleževanju Slovenskega kulturnega praznika se pridružuje tudi Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, ki bo 8. februarja odprt od 9. do 14. ure. V sklopu dneva odprtih vrat si bo mogoče samostojno ogledati nekdanjo srednjeveško sinagogo in aktualno dokumentarno razstavo Tvegali so življenje: Poljaki, ki so reševali Jude v času holokavsta, za obiskovalce pa bomo pripravili tudi nekaj dogodkov.

[royalslider id=”66″]

Ob 10. uri bomo pripravili strokovno vodenje po razstavi Tvegali so življenje: Poljaki, ki so reševali Jude v času holokavsta. Razstava pripoveduje zgodbe o poljskih pravičnikih med narodi, ki so pomagali Judom v okupirani Poljski med drugo svetovno vojno.

Ob 11. uri vas vljudno vabimo na predstavitev zbornika Porajmos – zamolčani genocid nad Romi. Predstavili ga bosta urednici dr. Vera Klopčič in Marjetka Bedrač, pridružili pa se nam bodo tudi nekateri avtorji prispevkov, med njimi dr. Marjan Toš, dr. Filip Škiljan in Sandi Horvat, ki bo dogodek tudi povezoval.

Ob 13. uri bomo za predšolske in osnovnošolske otroke pripravili še pedagoško delavnico na temo tu b’ševata – novega leta dreves. Otroci bodo spoznali judovski praznik tu b’ševat ter z njim povezane navade in običaje otrok v Izraelu. Predstavitvi bo sledila ustvarjalna delavnica.

Vse prireditve so brezplačne.