Judovski eksil v Šanghaju

Spoštovani,
v sredo, 24. aprila 2019, vas ob 18. uri prijazno vabimo v Sinagogo Maribor, Židovska ulica 4, na predavanje dr. Matjaža Vidmarja Judovski eksil v Šanghaju od 1933 do 1945.

Predavatelj bo predstavil usodo skoraj 20.000 judovskih beguncev iz Tretjega rajha v Šanghaju med drugo svetovno vojno. Šanghajski eksil je edinstven zaradi dejstva, da so judovski begunci v mednarodne enklave Šanghaja lahko vstopili brez vizuma do jeseni leta 1939. V najbolj kritičnem letu 1938 je bil zaradi nevtralne drže mednarodnih enklav Šanghaj edini kraj na svetu, kamor so Judje lahko vstopili brez vizuma, zato je bilo priseljevanje v tem letu največje. Predstavljeni bodo tudi zgodovinsko ozadje polkolonialnega statusa Šanghaja, politična ureditev mednarodnih naselbin in potek priseljevanja judovskih beguncev. V predavanju se bo predavatelj dotaknil še življenjskih razmer beguncev v okupiranem Šanghaju, politike Japonske do Judov in posledic razglasitve šanghajskega geta v japonski četrti Hongkou.

Asist. dr. Matjaž Vidmar je diplomiral leta 2012 na dvopredmetnem študijskem programu sinologija in nemški jezik na Oddelku za azijske študije in na Oddelku za germanistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Istega leta je vpisal doktorski študij na programu Humanistika in družboslovje – Azijske in afriške študije. Med študijem se je več let raziskovalno in študijsko izpopolnjeval v Ljudski republiki Kitajski, na Tajvanu in v Nemčiji. Trenutno je zaposlen na Oddelku za azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani.

Predavanje organiziramo kot del spremljevalnega programa ob aktualni gostujoči fotografski razstavi Obtičali v Šanghaju. Življenje judovskih beguncev skozi objektiv Arthurja Rothsteina. Razstava je del stalne zbirke Judovskega kulturnega centra Ljubljana, v Sinagogi Maribor pa bo na ogled do 3. junija 2019.

[royalslider id=”128″]