Judje na Slovaškem: Muzej judovske kulture se predstavlja

Judje so na Slovaškem stalno prebivali vsaj od 11. stoletja naprej, po zatonu starih srednjeveških skupnosti pa so se v večjem številu znova naseljevali od sredine 17. stoletja dalje in zlasti v 18. stoletju. Tedaj so se oblikovale skupnosti, ki so obstajale vse do holokavsta. Med drugo svetovno vojno je preganjanje slovaških Judov postalo še posebej intenzivno po septembru 1941, ko je bil razglašen poseben judovski kodeks. Začele so se množične deportacije Judov v koncentracijska in delovna taborišča. V holokavstu je izginilo okoli 70.000 slovaških Judov.

Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor že vrsto let uspešno sodeluje z različnimi tujimi sorodnimi ustanovami in judovskimi muzeji. Z njimi se med drugim povezujemo v želji, da bi javnosti ob predstavitvah judovske dediščine in kulture na slovenskih tleh omogočili vpogled tudi v življenje judovskih skupnosti drugod po Evropi in svetu. V nekdanji mariborski sinagogi smo že gostili muzejsko-dokumentarne razstave, na katerih so se obiskovalci seznanjali z zgodovino Judov na Dunaju, v Varaždinu, Koprivnici, na Reki in na Moravskem. S tokratno razstavo predstavljamo javnosti zgodovino in kulturo Judov na Slovaškem ter Muzej judovske kulture iz Bratislave, ki je osrednja ustanova za proučevanje in predstavljanje judovske duhovne in materialne kulture ter holokavsta na Slovaškem.

Ne glede na uničujoče posledice holokavsta in nenaklonjenost povojnih oblasti ter zaton nekdaj izjemno raznolikega judovskega življenja se je na Slovaškem ohranila relativno bogata judovska dediščina. V mrežo slovaške judovske dediščine, ki je del evropske poti po judovski dediščini, je vključenih približno 24 lokacij z ohranjenimi sinagogami, judovskimi pokopališči in muzeji judovske kulture. Muzej judovske kulture iz Bratislave spada v mrežo osemnajstih specializiranih muzejev, delujočih pod okriljem Slovaškega narodnega muzeja. Izoblikoval se je iz oddelka za judovsko kulturo, ki je do leta 1994 deloval pri Zgodovinskem muzeju Slovaškega narodnega muzeja.

[royalslider id=”57″]

Muzejsko zbirko sestavlja skoraj 5100 predmetov. Večinoma gre za predmete, povezane z judovskim vsakdanjikom in obredi v sinagogah, za opremo iz sinagog, dokumente, pa tudi izdelke vizualne umetnosti. Muzejska knjižnica pa hrani še približno 5400 enot tiskanega gradiva. Predmeti so v muzej prišli predvsem z zasebnimi donacijami večinoma ljudi, ki so preživeli holokavst, in njihovih potomcev. Vsak podarjen predmet, navidezno še tako nepomemben, ima zato svojo zgodbo ter izjemno historično, umetniško in čustveno vrednost, zaradi česar je muzeju obenem naložena pomembna moralna zaveza. Med predmeti so še posebej dragoceni tisti, ki so pripadali umorjenim žrtvam holokavsta. Z dokumentarno razstavo v mariborski sinagogi nas Muzej judovske kulture iz Bratislave vabi k spoznavanju judovske kulturne dediščine na slovaških tleh ter k ogledu njegovih stalnih razstav in obisku muzejskih programov.

 

Projekt smo pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovaške v Sloveniji in Slovaškim narodnim muzejem – Muzejem judovske kulture iz Bratislave. Programe CJKD Sinagoga Maribor financira Mestna občina Maribor.