Dachau – Mauthausen – Rižarna – Jasenovac – Auschwitz

Dachau, Mauthausen, Rižarna, Jasenovac in Auschwitz so sinonimi za nekatera najokrutnejša koncentracijska taborišča v drugi svetovni vojni. Za ograjo teh taborišč je življenje izgubilo več milijonov ljudi, danes pa nas kot spomeniki med drugim opominjajo na nujnost spoštovanja človekovih pravic in preprečevanja antisemitizma, ksenofobije in rasizma.

V sodelovanju z Mariborsko knjižnico in Salonom uporabnih umetnosti vabimo na predstavitev sodobnih virtualnih vodnikov po spomenikih nekdanjih taborišč Dachau, Mauthausen, Rižarna, Jasenovac in Auschwitz. Virtualni vodniki s kombinacijo geomapiranega prikaza fotografij in prostorskim pregledom lokacij omogočajo podroben ogled teh krutih pomnikov nacističnega in ustaškega preganjanja, z galerijo izbranih motivov pa obenem opominjajo: »Nikoli več!«

Avtor virtualnih vodnikov je multimedijski ustvarjalec, videobloger, glasbenik, nevrolingvistični programer in novinar Mihael Toš.

Predstavitev vodnikov bo v sredo, 25. januarja, ob 18. uri v Salonu uporabnih umetnosti na Glavnem trgu 1 v Mariboru.

[royalslider id=”78″]

Vabilo

Prireditev prirejamo v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2017, katerega častni pokrovitelj je Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.