Sarajevska Hagada

Sarajevska Hagada je izjemen in redek primer srednjeveške Hagade, ki velja za eno najlepših knjig te vrste na svetu in največjih svetovnih biserov judovske kulture.

Še vedno ni docela pojasnjeno, kako je prišla v Sarajevo. Med drugim je bila nekaj časa v Benetkah in čisto mogoče je, da je nekoč potovala čez slovensko ozemlje. Seveda so to le razmišljanja, saj o tem nimamo verodostojnih dokazov, a domneve so vendarle aktualne in burijo domišljijo. Tudi zaradi tega je vse skupaj še vedno zavito v nekaj tančic skrivnosti. Hagada je morala na pot po znamenitem izgonu Judov s Pirenejskega polotoka leta 1492. Le nekaj let zatem so morali mesto Maribor in deželo Štajersko zapustiti Judi, ki so iskali varno zatočišče tudi na območju Beneške republike in še kje. Morda se je kdo izmed njih na svoji poti celo srečal s Hagado, lahko jo je celo držal v rokah, kdo bi vedel.

[royalslider id=”2″]

Mariborskemu, slovenskemu in evropskemu občinstvu želimo predstaviti izjemno lep in razkošno ilustriran srednjeveški rokopis ter ozadje te znamenite knjige. Ob prezentaciji faksimila bo na ogled razstava reprodukcij 55 izbranih miniatur iz knjige, otvoritveni dogodek pa bo pospremil tudi multimedijski projekt, ki si ga je avtor in režiser Enver Dragulj zamislil kot kompilacijo dramskega (interpretacija besedila Duša velikega mojstra / La alma del gran meshtre avtorja Enverja Dragulja v izvedbi Branka Jordana), videastičnega (glasba Dado Dragulj, vizualizacija Rudi Uran) in glasbenega performansa (predstavitev pesmi sefardskih Judov v izvedbi vokalistke Klarise Jovanović in kitarista Luke Ropreta).

Koproducent dogodka je javni zavod Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture.