Po domovih kraških vasi so zagorele svečke

Tistega večera so po domovih kraških vasi zagorele svečke in nemo izražale globoko žalost ponižanega primorskega človeka. V desetletjih, ki so sledila, so se »žalostne lučke« še večkrat prižgale …

V četrtek, 11. aprila 2013, bomo v Sinagogi Maribor v sodelovanju z Mariborsko knjižnico predstavili knjigo Po domovih kraških vasi so zagorele svečke, ki jo je ob 80-letnici ustrelitve bazoviških junakov izdala založba Mladika iz Trsta. Gre za svojevrstni dokument, ki je »poln zgodovinskega gradiva, a ni znanstveno zgodovinski, napisan je s sorodniško pieteto in s krščansko distanco, posebno do momentov ”di cui tacere è bello”, kot bi rekel Dante. A ne more, in tukaj ima vso bralčevo solidarnost, mimo sramotne manipulacije, ki si jo je tržaško gledališče lahkoumno in brezokusno privoščilo s tragično snovjo, ki zasluži samo pretreseno spoštljivost. Tržaško zamejstvo levičarskega obnebja takšnega žlahtnega dokumenta, kot je ta, še ni napisalo: lepšega venca na kraj bazoviškega mučeništva ni mogoče položiti. Saj tisto mučeništvo ni veljalo mednarodni utopiji, ampak svobodi Slovencev« (Alojz Rebula).

[royalslider id=”31″]

Predstavitve knjige (izbor pisem Ferda Bidovca družini iz zapora) in pogovora o zgodovinskem spominu na bazoviške junake, ki so prelili kri za svobodo primorskega človeka na bazoviški gmajni 6. septembra 1930, se bodo udeležili urednica Vera Vetrih, Marij Maver, Nadia Roncelli, Majda Colja Kompan in dr. Stane Granda. Pogovor bo vodil Štefan Skledar.