26. april – dan spomina na žrtve holokavsta v Sloveniji

Pred drugo svetovno vojno je najštevilnejša judovska populacija na Slovenskem živela v Prekmurju. Spominu na slovenske žrtve holokavsta se v različnih slovenskih mestih poklonimo 26. aprila, ob obletnici začetka množičnih deportacij Judov iz Prekmurja.

Prekmurski Judje so po aprilskem napadu sil osi na Kraljevino Jugoslavijo najprej doživeli kratkotrajno nemško okupacijo, nato pa živeli pod madžarskimi okupacijskimi oblastmi. Aprila 1941 so člani kulturbunda in Nemci kratek čas ropali njihovo premoženje, po dodelitvi Prekmurja Madžarski pa so se zadeve dokaj umirile. A razmere so se radikalno spremenile po nemški okupaciji Madžarske 19. marca 1944, ko so oblast prevzeli nacisti in začeli izvajati načrtno čiščenje judovskega prebivalstva še na ozemlju, ki ga je okupirala Madžarska, torej tudi v Prekmurju. Odločne in usodne čistke judovskega prebivalstva v Prekmurju so se začele spomladi 1944. Dne 26. aprila 1944 so v Lendavi in Murski Soboti zbrali največjo skupino prekmurskih Judov in jih odpeljali najprej v Čakovec, od tam pa v Nagykanizso, od koder so jih ves teden v vagonih vozili v Birkenau, kjer je bilo zbirno mesto za največje taborišče smrti – Auschwitz. Tja so prispeli konec aprila in v začetku maja. Ta, prvi in največji transport prekmurskih Judov je štel 367 ljudi. Večina je življenjsko pot končala v Auschwitzu 21. in 22. maja 1944. Drugi, nekoliko manjši val deportacij je bil še jeseni 1944. Skupaj je bilo po do zdaj zbranih podatkih uničenih 392 Judov iz Prekmurja. Auschwitz jih je preživela le peščica.

V Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor smo ob podpori različnih organizacij in posameznikov zasnovali pobudo za razglasitev 26. aprila za nacionalni dan spomina na žrtve holokavsta v Sloveniji. Pobudo bomo predstavili na okrogli mizi v sredo, 17. junija 2015, ob 11. uri v Sinagogi Maribor, Židovska ulica 4. Na okrogli mizi bomo gostili priznane zgodovinarje in raziskovalce zgodovine holokavsta in antisemitizma na Slovenskem dr. Marjana Toša, dr. Ota Lutharja in mag. Franca Kuzmiča. Dogodek bo povezovala dr. Irena Šumi.

 

Okroglo mizo organiziramo v sklopu projekta Kamnite solze, ki sta ga podprli Mednarodna zveza za spomin na holokavst – IHRA in Mestna občina Maribor.