Judje na Goriškem

Včasih se je o Gorici širil glas, da je Jeruzalem ob Soči (it. Gerusalemme sull’Isonzo), Judje pa so bili v Gorici verjetno prisotni že ob nastanku kraja. V preteklosti mesta in dežele so odigrali pomembno vlogo, o čemer pričajo tudi po njih poimenovane mestne ulice, danes pa v Gorici živi le še nekaj Judov.

Razstava Judje na Goriškem predstavlja kratko zgodovino Judov in judovske skupnosti v Gorici, njihovo vpetost v kulturno-gospodarski razvoj tega mesta, preganjanje in uničenje skupnosti med holokavstom, poskus njene obnove po drugi svetovni vojni in priključitev k Judovski skupnosti v Trstu leta 1969. Posebno poglavje je namenjeno nekdanjemu pokopališču goriške judovske skupnosti v Rožni Dolini pri Novi Gorici. Danes je to največje ohranjeno judovsko pokopališče na slovenskih tleh in obenem tudi eden najpomembnejših ostankov judovske dediščine pri nas.

[royalslider id=”76″]

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Associazione “Amici di Israele” – Gorizia (Združenje prijateljev Izraela), podprla pa sta jo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Maribor. Soavtorja razstave sta dr. Renato Podbersič in Marjetka Bedrač.