Evropski dnevi judovske kulture 2018: Pripovedovanja

Pripovedovanje je eden najstarejših in najpomembnejših načinov za ohranjanje kulturnega izročila in identitete posameznih narodov. Tudi v judovski tradiciji ima ustno izročilo tako izjemno pomembno mesto.

Evropski dnevi judovske kulture (EDJK) so vseevropski projekt, ki že devetnajsto leto zapored obiskovalcem prireditev, organiziranih v sklopu projekta, ponuja poglobljen vpogled v posamezne vidike judovske kulture in dediščine. V projekt se vsako leto vključujejo organizatorji iz približno tridesetih evropskih držav, lani so prireditve EDJK na primer potekale v več kot 420 mestih širom po Evropi. Osrednja tema letošnjega projekta so »Pripovedovanja«, slovenski organizatorji pa smo ob tej priložnosti pripravili raznovrsten program: dneve odprtih vrat, strokovno vodenje po razstavah in muzejih, odprtje več razstav, gledališko predstavo, koncert judovske glasbe, predstavitve in interaktivne delavnice. Z njimi želimo obiskovalcem omogočiti spoznavanje lepot in bogastva judovske kulture ter spodbujati njihovo zavest o pomenu ohranjanja in zaščite judovske dediščine kot pomembnega dela evropske kulturne dediščine.

[royalslider id=”96″]

V Sloveniji bomo evropske dneve judovske kulture letos obeleževali v Mariboru, Ljubljani, Lendavi, Murski Soboti in Negovi, potekali pa bodo od 1. septembra pa vse do 4. oktobra 2018.

Program po mestih

Program po datumih

 

Obisk in ogled vseh prireditev, razen gledališke predstave »Naš razred«, sta brezplačna. Organizatorji prireditev si pridržujemo pravico do spremembe programa. Obiskovalce prosimo, da spremljajo tudi aktualne objave na spletnih straneh posameznih organizatorjev.

 

Organizatorji EDJK 2018 v Sloveniji: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Fotoklub Maribor, Galerija-Muzej Lendava, Grad Negova, Judovski kulturni center Ljubljana, Klub študentov Lendava, Kultprotur – Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, Mini teater, Narodni dom Maribor, Pomurski muzej Murska Sobota, Sinagoga Lendava – Slovenski muzej holokavsta, Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani, Enota v Mariboru, in Teološka knjižnica Maribor

Posamezne prireditve so podprli Mestna občina Maribor, Občina Lendava in Veleposlaništvo Države Izrael.

Nacionalni koordinator projekta EDJK v Sloveniji je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Mednarodni koordinator projekta EDJK je Evropska zveza za ohranjanje in promocijo judovske kulture in dediščine – AEPJ.