Kaligrafija judaika

Michel D’Anastasio je eden najbolj eminentnih hebrejskih kaligrafov na svetu, a vendar je njegovo delo v srednji Evropi razmeroma neznano. Umetnikovi kaligrafski začetki segajo v leto 1989 in vse odtlej predano raziskuje izrazne možnosti, ki jih ponujajo lepopisno zapisane črke.

Nad hebrejsko abecedo se je navdušil na popotovanju po Izraelu leta 2004, ko se je seznanil z edinstvenostjo judovske kulture in tradicije, zapisane v bibličnih besedilih. Hebrejske črke so lepe in harmonične in v sebi nosijo številne simbolne pomene, zato Michel D’Anastasio v svojem ustvarjalnem nemiru nenehno stremi k perfekciji, izboljšanju in moderniziranju oblik in potez hebrejskih črk. V želji, da bi dodal starodavni abecedi bolj sodoben videz, se je spoprijateljil celo z novimi mediji in tako pri svojem delu uporablja zanimiv nabor nenavadnih materialov, kot je na primer pero, narejeno iz pločevinke gazirane pijače. Z edinstvenim umetniškim pristopom presega možnosti kaligrafije kot zgolj rokopisa, čudovito zapisanega na papir, steklo ali platno, in slikanje hebrejskih črk in besedil mojstrsko obvladuje s premišljeno zasnovanimi dramatičnimi barvno svetlobnimi poudarki, ki zapisani ekspresiji dodajajo skoraj teatraličen značaj. Celotno kompozicijo umetnik nato fotografira, kajti končno delo ni zgolj kaligrafija sama po sebi, temveč podoba, ki podaja sceno z zapisanimi deli in tako razkriva božanski in posvečeni izvor hebrejskih črk in besedil. Globoko meditativen karakter umetnikove kaligrafije s tem pridobi novo mistično dimenzijo.

[royalslider id=”35″]

Nabor del, ki so razstavljena v Sinagogi Maribor in so nastala v zadnjih petih letih, vključuje podobe preprostih črk, kot sta alef in šin, v judovskem misticizmu dve od najmočnejših črk, do zapisov iz Tore in besedila izraelske himne Hatikve. D’Anastasijeva umetnost ponuja obiskovalcem vpogled v množico izrazov hebrejskih črk in obenem v raznovrstnost vplivov na judovski vsakdanjik in filozofijo preko zapisane tradicije.

 

Slavnostni govornik ob odprtju razstave bo prof. dr. Borut Holcman; v kulturnem programu bo nastopil harfist Brin Bernatović.