Od Kajfe do Jude Ben Hura: Judje v antiki na filmskem platnu

 

Prijazno vas vabimo na predavanje doc. dr. Aleša Mavra

Od Kajfe do Jude Ben Hura: Judje v antiki na filmskem platnu.

 

Predavanje bo v četrtek, 22. novembra 2018,

ob 18. uri v Sinagogi Maribor na Židovski ulici 4.

 

Za zgodovino Judov v antiki so od prihoda Aleksandra Velikega na Bližnji vzhod do cesarja Justinijana značilni številni preobrati. Toda za filmske ustvarjalce je bila daleč najzanimivejša usoda judovskega ljudstva v 1. stoletju po Kr. Za to je po eni strani zaslužno zanimanje za Jezusa in okolje, v katerem je živel in deloval, po drugi strani pa navdušenje nad judovskim uporom proti Rimljanom v tretji četrtini stoletja.

Tako se je judovske antične preteklosti dotaknil skoraj vsak filmski ali televizijski prikaz Jezusovega življenja. Posebno mesto ob tem pripada priredbam za veliko platno pripovedi o judovskem aristokratu Judi Ben Huru, v katerih služi Jezusova zgodba zgolj za kuliso. Po drugi strani je najbolj znan prikaz judovskega upora nadaljevanka o obleganju Masade.

V predavanju se bom po kratkem zgodovinskem uvodu, v katerem bo poudarek na judovski zgodovini v 1. stoletju pr. Kr. in 1. stoletju po Kr., na hitro sprehodil skozi značilne filmske upodobitve tega dela preteklosti. Spregovoril bom o spremenljivi filmski usodi najznačilnejših zgodovinskih oseb, kot so Poncij Pilat, Herod Antipa, Kajfa in navsezadnje Jezus, in se dotaknil vsebinskih poudarkov skozi čas. Ne bom se izognil niti zapletenemu vprašanju, kakšen je bil pogled avtorjev filmov na pojav judovstva kot takega. Ravno tako bo prišel na vrsto razmislek o razumevanju rimsko-judovskega odnosa, zlasti v najnovejših izdelkih. Resnim filmskim oživitvam sveta novozaveznega judovstva bom dodal tudi kakšno parodijo, vsaj Brianovo življenje.

Aleš Maver je docent za zgodovino starega veka in lektor za latinščino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru ter profesor latinščine in teologije pri katedri za zgodovino Cerkve in patrologijo na Teološki fakulteti. Njegov opus obsega preko dvesto samostojnih del, prevodov in znanstvenih člankov. Dejaven je tudi kot prevajalec, pisec člankov in kolumnist časopisa Dnevnik ter politični komentator portala Planet Siol.net. Je odgovorni urednik revije Tretji dan ter odgovorni urednik in kolumnist spletnega magazina Časnik.

Vljudno vabljeni!

[royalslider id=”104″]