Projekcija filma Ekstaza

V torek, 13. decembra 2022, vas ob 18. uri prijazno vabimo v Veliko dvorano Lutkovnega gledališča Maribor na projekcijo filma Ekstaza (1933).

Film češkega režiserja Gustava Machatýja, ki je nekaj let predtem z Ito Rino posnel Erotikon, je ob premieri navkljub nesporni umetniški vrednosti zaradi nekaterih prizorov v javnosti sprožil hudo ogorčenje in zgražanje. Cenzorji so bili neusmiljeni, narejene so bile različne verzije izvirnika, iz katerih so bili sporni prizori izrezani, v nekaterih državah pa je bil film sploh prepovedan.

V filmu Ekstaza je eno svojih prvih velikih vlog odigrala prelestna Hedwig Kiesler, ki je pozneje zaslovela kot Hedy Lamarr in postala ena najvidnejših igralk zlate dobe Hollywooda. Ob njej sta zaigrala jugoslovanski igralec Zvonimir Rogoz in nemški igralec Aribert Mog.

Na tokratni projekciji bo predvajana digitalno restavrirana verzija filma, ki so jo leta 2019 pripravili v studiu L’Immagine Ritrovata ob podpori Mednarodnega filmskega festivala v Karlovih Varih in pod supervizijo Narodnega filmskega arhiva v Pragi.

Projekciji bo sledil pogovor, v katerem bodo sodelovali novinarka in filmska ustvarjalka Majda Širca, filmska kritičarka in teoretičarka Veronika Zakonjšek ter filmski ustvarjalec in direktor Festivala slovenskega filma Bojan Labović.

Vljudno vabljeni!

Vstop prost.

________________

Dogodek organiziramo v sklopu gostujoče razstave Lady Bluetooth – Hedy Lamarr, ki bo na ogled v Sinagogi Maribor do 15. januarja 2023. Razstavni projekt sta podprla Mestna občina Maribor in Avstrijski kulturni forum Ljubljana.