Stolpersteine – kamni “spotikavci”

“Oseba je pozabljena le, če je pozabljeno njeno ime”

                                                                Talmud

Ponedeljek, 6. avgust 2018, bo za Ljubljano in Slovenijo pomemben dan, saj bomo v slovenski prostor simbolično vrnili prvih 23 judovskih meščanov Ljubljane in njihovih svojcev, ki so bili zaradi porekla ter nacističnega načrta iztrgani iz svojih domov in odpeljani v različna koncentracijska taborišča po Evropi. Slovenska judovska skupnost je bila v holokavstu skoraj v celoti uničena in si po tem nikoli več ni opomogla.

V njihov spomin bomo izvedli akcijo “Stolpersteine” (“spotikavci”) – eno ime, en kamen, ena oseba. V Nemčiji jo je leta 1992 začel umetnik Gunter Demnig, ki se žrtev nacizma spominja z namestitvijo spominskih granitnih kock na pločnik pred stavbami z njihovim zadnjim naslovom. “Spotikavci” so danes postavljeni v več kot 610 mestih v Nemčiji, Avstriji, na Madžarskem, Nizozemskem, v Belgiji, na Češkem, Norveškem in v Ukrajini, v Sloveniji pa so bili doslej postavljeni le v Mariboru.

[royalslider id=”94″]

Prva dva kamna bosta ob 10. uri položena na Cankarjevem nabrežju 1. Družno z Gunterjem Demnigom ju bo položil predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor. Dogodek bo pospremil kratek program, na katerem bosta, poleg umetnika Demniga, sodelovala tudi kantor sinagoge iz Stockholma, gospod Isidoro Abramowitz in operna pevka iz Izraela, gospa Sivan Goldman. Temu dogodku sledi polaganje kamnov na ostalih lokacijah po Ljubljani s položitvijo zadnjega Spotikavca na Križevniški ulici 7 (predvidoma ob 18. uri). Program se bo nato nadaljeval v Judovskem kulturnem centru z otvoritvijo inštalacije, posvečene 587 slovenskim žrtvam holokavsta, avtorjev Mirana Moharja in Vadima Fiškina, razstavo – serijo plakatnih portretov – Vuka Ćosića “Rekonstruirani portreti izbrisanih ljubljanskih judovskih someščanov”, kratkim predavanjem Gunterja Demniga in kulturnim programom s pogostitvijo.

Program

23 oseb – 23 “spotikavcev”

Organizacija: Judovski kulturni center v sodelovanju s Centrom Judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Mini teatrom in ZRC SAZU

Za podrobnosti in morebitne spremembe v programu spremljajte objave Judovskega kulturnega centra Ljubljana.