Evropski dnevi judovske kulture 2016

Evropski dnevi judovske kulture (EDJK) so vseevropski projekt, ki že sedemnajsto leto zapored obiskovalcem prireditev, organiziranih v sklopu projekta, ponuja poglobljen vpogled v posamezne vidike judovske kulture in dediščine.

V sklopu projekta so pripravljeni raznovrstni programi, od dnevov odprtih vrat, vodenih ogledov, razstav, predavanj, koncertov in tako naprej, ki omogočajo spoznavanje lepot in bogastva judovske kulture ter spodbujajo zavest o pomenu ohranjanja in zaščite judovske dediščine kot pomembnega dela evropske kulturne dediščine. Projekt je vsako leto posvečen določeni temi iz judovskega vsakdanjika, letos so njegova osrednja tema judovski jeziki.

EDJK bodo v Sloveniji potekali v Mariboru, Lendavi, Ljubljani, Murski Soboti in Negovi. Uvodni dogodek bo v petek, 2. septembra ob 19. uri v Sinagogi Lendava, na osrednji dan projekta, tj. v nedeljo, 4. septembra, pa si bodo obiskovalci lahko ogledali prireditve v Mariboru, Ljubljani in Negovi. Dogodki se bodo tega dne vrstili čez ves dan, v ponedeljek, 5. septembra, pa bosta ob 18. uri organizirani še predavanji v Murski Soboti, posvečeni prav osrednji temi letošnjih EDJK.

[royalslider id=”73″]

Projekt EDJK bomo v Sloveniji zaključili v torek, 6. septembra, ko bomo v Sinagogi Maribor ob 18. uri odprli dokumentarno razstavo Judovski jeziki. Razstavo, ki jo je pripravila Narodna knjižnica Izraela, bo odprl častni pokrovitelj Evropskih dnevov judovske kulture 2016 v Sloveniji gospod Anton Peršak, minister za kulturo Republike Slovenije.

Obisk in ogled vseh prireditev v sklopu EDJK, z izjemo gledališke predstave, sta brezplačna.

Program prireditev

 

Častni pokrovitelj Evropskih dnevov judovske kulture 2016 v Sloveniji je gospod Anton Peršak, minister za kulturo Republike Slovenije.

 

Organizatorji projekta: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Kultprotur – Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, Grad Negova, Galerija-Muzej Lendava, Sinagoga Lendava – Slovenski muzej holokavsta, Pomurski muzej Murska Sobota, SEZAM – Združenje mladih, staršev in otrok, Judovski kulturni center Ljubljana in Mini teater.

Nacionalni koordinator projekta v Sloveniji je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Projekt so podprli Mestna občina Maribor, Elektro Maribor, Občina Lendava, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Urad Republike Slovenije za mladino, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.