EDJK – Klara Kukovec

 

V okviru letošnjih Evropskih dnevov judovske kulture si bo mogoče ogledati tudi projekcijo kratkega dokumentarnega filma o prvi mariborski zdravnici Klari Kukovec.

Klara se je rodila kot Kaja Lea Doktor leta 1883 v Hersonu v današnji Ukrajini. Že v otroštvu je čutila potrebo po tem, da bi zdravila bolne ljudi, a odločitev za študij ni bila lahka: ob koncu 19. stoletja so carsko Rusijo pretresali pogromi nad judovskim prebivalstvom, zatiranje političnih oponentov in intelektualcev, močno pa so bili zakoreninjeni tudi predsodki o tem, da ženske niso sposobne študirati. Kljub mnogim oviram je Klara doštudirala in postala zdravnica, svojo prvo zasebno ordinacijo pa je odprla leta 1911 v Trstu. Po koncu prve svetovne vojne in razpadu avstro-ogrske monarhije se je z družino preselila v Maribor in v mestu prav tako odprla zasebno ordinacijo. V Mariboru je bila vrsto let edina zdravnica med moškimi kolegi.

Projekcija, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Mariborsko knjižnico, bo v Večnamenski dvorani Rotovž na Rotovškem trgu 2.

Vstop prost.