Slovenski Romi v Auschwitzu

27. januarja 2018 je minilo 73 let od osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz. Na svetu ni kraja, ki bi bil bolj zaznamovan s smrtjo: v času delovanja Auschwitza v letih od 1940 do 1945 je bilo tam ubitih okoli 1,1 milijona ljudi, od tega 1 milijon Judov ali vsak šesti od 6 milijonov Judov, ubitih v holokavstu. Prav zato je bil datum osvoboditve Auschwitza izbran za dan spomina na holokavst.

Auschwitz pa je tudi taborišče, v katerega je bilo poslanih 2.342 ljudi iz Slovenije, in kraj smrti 1.331 izmed njih. Večina je bila Slovencev in slovenskih Judov. Poznavanje njihovega trpljenje je v slovenski javnosti znano, čeprav še zmeraj ne dovolj.

Skoraj nič pa v slovenski javnosti ni znanega o trpljenju 77 Romov iz okolice Novega mesta, ki so jih v Auschwitz odpeljali decembra 1943. Po doslej zbranih podatkih so najverjetneje vsi, razen šestih, v Auschwitzu tudi umrli. Preostalih šest je umrlo v drugih nemških taboriščih.

Njim posvečamo predavanje Slovenski Romi v Auschwitzu. Predavanje bo v ponedeljek, 29. januarja 2018, ob 18. uri v Mladinskem centru EPEKA na Preradovičevi ulici 1 v Mariboru. Predaval bo Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Vabilo

 

Organizatorja prireditve sta Združenje EPEKA, socialno podjetje, Maribor, in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Prireditev organiziramo v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2018. Častni pokrovitelj projekta je minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak.