Bogdan Borčić: In principio erat Dachau

Eden najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev na področju slikarstva in grafike Bogdan Borčić je leta 2014 po naročilu Muzeja spominskega obeležja Koncentracijskega taborišča Dachau izdelal grafično mapo In principio erat Dachau.

In principio erat Dachau je Bogdan Boričić ustvaril kot serijo osmih grafik v sedmih odtisih. Na tokratni razstavi v Sinagogi Maribor predstavljamo celotno grafično mapo, ki jo hranijo v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki. Ob grafikah je razstavljenih tudi nekaj avtorjevih pripravljalnih risb za omenjene grafike in risba »Dachau« iz leta 1993.

Bogdan Borčić (1926, Ljubljana – 2014, Slovenj Gradec) je v letih 1943/44 obiskoval slikarsko šolo Mateja Sternena in risarsko šolo Franceta Goršeta v Ljubljani. Leta 1944 je bil interniran v koncentracijsko taborišče Dachau. Študiral je na ljubljanski akademiji, kjer je bil kasneje tudi profesor, ter se študijsko izpopolnjeval v Parizu. Leta 2005 je za življenjski opus prejel Prešernovo nagrado. Je eden izmed ključnih umetnikov sodobnega slovenskega slikarstva in eden izmed glavnih predstavnikov t. i. Ljubljanske grafične šole. Njegov opus zelo nazorno prikazuje razvoj modernističnega slikarstva od realističnega motivnega upodabljanja, čez fazo postopnega razpredmetljanja do popolne – minimalistične in končno t. i. asociativne abstrakcije, z vsebinskim opiranjem na tematiko eksistencializma.

Posnetek virtualnega odprtja razstave si lahko ogledate TUKAJ in na naši Facebook strani.

[royalslider id=”170″]

 

Razstavo sta pripravila Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2021, ki sta ga podprla Mestna občina Maribor in Veleposlaništvo Države Izrael.