Aleksander Pečerski in Sobibor

14. oktobra 1943 se je v uničevalnem taborišču Sobibor uprlo več kot 400 ujetnikov. Vstajo je vodil sovjetski oficir judovskega rodu Aleksander Pečerski. Po množičnem pobegu so večino ujetnikov ujeli in ubili, preživelo jih le nekaj več kot 50. Kljub temu je bila ta vstaja najuspešnejši poskus pobega iz uničevalnega taborišča med drugo svetovno vojno.

Vljudno vas vabimo, da se nam v četrtek, 17. januarja 2019, ob 18. uri pridružite v Sinagogi Maribor (Židovska ulica 4) na odprtju razstave o sovjetskem oficirju Aleksandru Pečerskem in na projekciji ruskega vojnega filma Sobibor (režija Konstantin Habenski, 2018).

S to prireditvijo se bo v Sloveniji pod okriljem projekta Šoa – spominjajmo se 2019 obenem uradno začel program obeleževanja letošnjega mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta. Častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2019 je minister za kulturo Republike Slovenije Dejan Prešiček.

Organizatorja prireditve sta Mariborska knjižnica in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor v sodelovanju z Ruskim centrom znanosti in kulture v Ljubljani, Ruskim centrom v Mariboru, Mednarodnim raziskovalnim centrom druge svetovne vojne Maribor in Društvom študentov zgodovine – ISHA Maribor.

[royalslider id=”112″]

Vabilo