Gregor Radonjič: Skoraj nevidno: Zidovi judovskih getov

Fotografska razstava Gregorja Radonjiča predstavlja motivni pogled, ki v novejši slovenski fotografiji na ta način še ni bil prikazan. Avtor je v pričujoče fotografske podobe z inovativnim pristopom fotografskega raziskovanja, instinktivnim kadriranjem in izbrano perspektivo prelil tankočutno zaznavo izoliranosti, zapuščenosti, minljivosti in prikritosti ostankov nekdanjih judovskih getov.

Z deli, s katerimi se Gregor Radonjič premierno predstavlja obiskovalcem mariborske sinagoge, fotograf nadaljuje svojo značilno pripoved o zabrisanih sledeh urbanega prostora. Fotografske podobe iz Krakova, Varšave in Budimpešte namreč prinašajo posnetke neuglednih in skoraj nedoločljivih mestnih kotičkov, katerih resnična zgodba ostaja na prvi pogled prikrita in se nam razgrne šele, ko avtor razkrije dejansko lokacijo nastanka fotografij – nekdanji judovski geti. Njihove ostanke zdaj obdaja nova, sodobnejša arhitektura, ki je v le nekaj desetletjih zidove nekdanjih getov »vsrkala vase in jim odvzela ne le identiteto, ampak tudi zgodovinski in simbolni pomen«, kakor pravi avtor sam.

[royalslider id=”75″]

Gregor Radonjič se je rodil leta 1964 v Mariboru. Diplomiral je na Tehniški fakulteti Univerze v Mariboru. V zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja se je pridružil Fotoklubu Maribor, v katerem je bil vrsto let med aktivnejšimi člani. Svoje fotografske stvaritve je doslej predstavil na 21 samostojnih avtorskih razstavah in na več kot 50 skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Fotografsko je opremil tri knjige in je soavtor devetih multimedijskih performansov z diapozitivi. Redno se vključuje tudi v druge kulturno-umetniške projekte, za svoja dela pa je prejel že številne nagrade. Živi in dela v Mariboru.

Razstavo bomo odprli v sklopu slavnostnega začetka Festivala fotografije Maribor v soboto, 24. septembra 2016, ob 19. uri. Prireditev bo potekala na Židovskem trgu.

 

Soorganizatorja razstave sta Fotoklub Maribor in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Programe Sinagoge Maribor financira Mestna občina Maribor.