Lady Bluetooth – Hedy Lamarr (odprtje)

Z velikim veseljem vas po nekajmesečnem premoru, ki je bil posledica sanacijskih del na objektu nekdanje sinagoge, znova vabimo v Sinagogo Maribor na Židovsko ulico 4 v Mariboru.

Sinagoga bo svoja vrata za javnost uradno ponovno odprla z odprtjem gostujoče razstave Judovskega muzeja Dunaj »Lady Bluetooth – Hedy Lamarr«.

Razstavo bomo odprli v torek, 31. maja 2022, ob 18. uri. Na ogled bo do 28. 10. 2022.

Hedy Lamarr je bila ena najlepših in najbolj občudovanih igralk zlate dobe Hollywooda. Slavna igralka, sicer rojena Dunajčanka judovskega rodu, je bila javnosti znana tudi po mnogih škandalih v zasebnem življenju, le redko kdo pa je vedel, da je bila tudi izjemna izumiteljica. Med drugim je s skladateljem Georgeem Antheilom zasnovala sistem frekvenčnega skoka, ki je tehnični predhodnik današnjih brezžičnih tehnologij.

Slavnostni govorec na razstavi bo Aleksander Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, pozdravna nagovora bosta imela tudi dr. Danielle Spera, direktorica Judovskega muzeja Dunaj, in Boris Hajdinjak, direktor Sinagoge Maribor. Razstavo bo predstavila njena kuratorka Andrea Winklbauer, kustosinja Judovskega muzeja Dunaj.

V kulturnem programu bosta nastopila Matjaž Antončič (violina) in Timi Krajnc (kitara).

Prijazno vabljeni!

Hedy Lamarr