Evropski dan judovske kulture 2013

Evropski dan judovske kulture obeležujemo v Sloveniji že osmič zapovrstjo in tudi tokrat se bodo zvrstile različne prireditve tako v Mariboru, Ljubljani, na Ptuju, v Murski Soboti in Lendavi kot tudi v Negovi, ki se kot prizorišče projektu priključuje prvič.

Čeprav se bo letošnji EDJK odvijal na zadnjo septembrsko nedeljo tik za praznovanjem sukota, bomo v Sloveniji ta mednarodno prepoznaven projekt slavnostno najavili že 1. septembra z Bolšjakom kultur, ki ga bo organiziral SEZAM – Združenje mladih, staršev in otrok na Tržnici Moste v Ljubljani. Temu bo 5. septembra sledila otvoritev razstave Po sledeh judovske dediščine na Slovenskem v izvedbi Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona. Razstava bo odprta v čudovitem ambientu nedavno obnovljenega gradu Negova, kjer bo 26. septembra organizirana še okrogla miza z naslovom Stereotipno o Judih na Slovenskem.

Glavnina dogodkov pa se bo zvrstila, tako kot v drugih evropskih mestih, na nedeljo 29. septembra: v Sinagogi Maribor se bodo prireditve pričele že zjutraj ob 10.00 s slavnostno otvoritvijo in koncertom sefardske glasbe v izvedbi Rivke Saltiel in Kurta Bauerja, nato se bo program nadaljeval z ustvarjalno delavnico z Majo Kutin Skrivnostnost hebrejskih črk in besed ob 11.30 in s strokovnim vodstvom Janeza Premka, ki nas bo popeljal po razstavi Kaligrafija judaika in nam ob 13.00 razkril lepote hebrejske abecede. V Ljubljani bodo prireditve potekale v Mini teatru in se bodo pričele ob 11.00 z otvoritvijo razstave V Hedinem svetu; sledila bo pokušina judovskih jedi, na kar bo ob 15.00 na ogled dokumentarni film Naredi!, med 15.30 in 17.00 bo ustvarjalna delavnica Skrivnostnost hebrejskih črk in besed z Majo Kutin, sledila bosta lutkovna predstava Ko je Šlemil šel v Varšavo v izvedbi Lutkovnega gledališča Maribor (ob 17.00) in monodrama Življenje, čaša napol polna – moje ime je Fanny Mendelssohn v izvedbi dramske igralke Polone Vetrih (ob 18.30), zaključni dogodek projekta EDJK 2013 v Ljubljani pa bo predstavljal koncert sefardske glasbe ansambla Arkul iz Mostarja, ki se bo pričel ob 20.00.

[royalslider id=”36″]

Evropski dan judovske kulture pa bodo obeleževali tudi organizatorji v Lendavi in Murski Soboti: Zavod za kulturo in promocijo Lendava bo v sklopu projekta 27. septembra ob 19. uri v Sinagogi Lendava odprl razstavo del hrvaško-judovskega umetnika Tonija Franovića, v Pomurskem muzeju Murska Sobota pa bo Dušan Šarotar 29. septembra ob 17. uri izvedel glasbeno-pesniški večer z naslovom Spominjanje in poezija. Tradicionalno se bo projektu EDJK v Sloveniji pridružil še Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, kjer bodo 10. oktobra ob 18. uri v razstavišču Vzhodni stolp odprli gostujočo dokumentarno razstavo Sinagoga Maribor – ob desetletnici delovanja.

EDJK 2013 – program

 

Častni pokrovitelj Evropskega dneva judovske kulture 2013 v Sloveniji je dr. Uroš Grilc, minister za kulturo. Ogled vseh prireditev, z izjemo nekaterih dogodkov v Mini teatru, je brezplačen.

Organizatorji: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, SEZAM – Združenje mladih, staršev in otrok, Mini teater, Zavod za kulturo in promocijo Lendava, Pomurski muzej Murska Sobota, Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, Grad Negova, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož.

Pokrovitelji: Mestna občina Maribor, Mestna občina Ljubljana, Občina Lendava – Lendva Község, Mestna občina Murska Sobota, Občina Gornja Radgona, Mestna občina Ptuj, Paloma sladkogorska tovarna papirja d. d. Sladki Vrh, Mariborski vodovod – javno podjetje d. d. Maribor, Elektro Maribor.