Dan spomina na žrtve holokavsta v Sloveniji

26. aprila bo minilo 72 let od začetka množičnih deportacij Judov iz Prekmurja. Tega dne leta 1944 so v Lendavi in Murski Soboti zbrali največjo skupino prekmurskih Judov in jih odpeljali najprej v Čakovec, nato v Nagykanizso, od tam pa v največje taborišče smrti – Auschwitz-Birkenau. Holokavst je preživela le peščica slovenskih Judov.

V počastitev spomina na žrtve holokavsta v Sloveniji vas vabimo na spominsko prireditev, ki jo prirejamo v sodelovanju z Osnovno šolo Janka Glazerja Ruše. Spominska prireditev bo v četrtek, 21. aprila 2016, ob 17. uri v Sinagogi Maribor, Židovska ulica 4.

Kulturni program so pripravili učenci Osnovne šole Janka Glazerja Ruše pod mentorstvom učiteljice Ljiljane Mićović Struger. Prireditev bo pospremila tudi razstava, ki so jo prav tako pripravili učenci ruške šole pod mentorstvom učiteljic Suzane Špindler in Melite Kladnik.

Vabljeni!

Vabilo

 

Dogodek organiziramo v sklopu projekta Kamnite solze, ki sta ga podprla Mednarodna zveza za spomin na holokavst – IHRA in Mestna občina Maribor. V letu 2016 je projekt podprl tudi Elektro Maribor.