Judje na Slovenskem (dokumentarni film)

Spoštovani, prijazno vas vabimo na projekcijo dokumentarnega filma priznane slovenske režiserke Maje Weiss Judje na Slovenskem (1989, 41 min., TV Slovenija).

Projekcija bo v petek, 4. septembra 2020, ob 19. uri v Sinagogi Maribor, Židovska ulica 4. Po projekciji bo pogovor z režiserko Majo Weiss in soscenaristko Alenko Hladnik. Pogovor bo vodil Bojan Labović. Maja Weiss je prejemnica plakete DOKUMENTARNO IME 2020 za izjemne dosežke v slovenskem dokumentarnem filmu.

Zaradi omejenega števila mest obiskovalce naprošamo, da svoj obisk predhodno najavite na koordinator@sinagogamaribor.si ali 031 680 294.

Prireditev je del projektov Evropski dnevi judovske kulture 2020 in Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC 2020.

Vabljeni!

[royalslider id=”161″]

Maja Weiss je režiserka in scenaristka. Na AGRFT v Ljubljani je diplomirala iz filmske in televizijske režije. Njena filmografija vključuje več kot petdeset filmov različnih dolžin in žanrov, z izbranimi tematikami (Černobil, Nube, Darfur, žrtve totalitarnih režimov, ostanki nekdanje skupne države, delavski razred, nacionalizem, ksenofobija, begunci, ukradeni otroci itd.). V svojih delih pogosto angažirano obravnava različna družbenopolitična vprašanja. Za dosedanje delo je prejela več kot trideset domačih in tujih nagrad, njen celovečerni prvenec Varuh meje (2002) pa je ob številnih mednarodnih nagradah prejel tudi nagrado na berlinskem filmskem festivalu Berlinale za najbolj inovativen evropski film. Ustanovila je dve produkcijski hiši, Bela Film in Zavod Maja Weiss. V letih od 2005 do 2007 je predsedovala Društvu slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Alenka Hladnik je profesorica filozofije in psihologije. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomirala iz filozofije in psihologije, na Filozofski fakulteti v Mariboru pa magistrirala iz filozofije. Poučuje na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra v Kamniku, 26 let je sourednica FNM, filozofske revije za dijake, učitelje in študente filozofije, za katero tudi piše in prevaja. Od leta 1992 je članica državne predmetne komisije za splošno maturo in je zunanja in glavna ocenjevalka pri predmetu filozofija. Trije njeni dijaki so osvojili bronaste medalje na mednarodni filozofski olimpijadi, zadnji letos. Pri nastanku dokumentarnega filma Judje na Slovenskem (1989) je sodelovala kot soscenaristka.

Bojan Labović je diplomiral iz dokumentarne režije in scenaristike na praški filmski akademiji FAMU. Je avtor več dokumentarnih in igrano-dokumentarnih filmov ter nadaljevank, različnih televizijskih oddaj in scenskih postavitev, kot režiser pa je deloval tudi že v dramskem in lutkovnem gledališču. Polje njegovega delovanja se razteza od estetizirane forme do tiste čisto elementarne, kjer je glavni akter običajen človek, umeščen v prostor, ki ga velikokrat ne more določiti sam. Med njegovimi deli so med drugim prva filmska upodobitev Ivana Krambergerja Moja prva knjiga, dvodelni dokumentarec o propadu mariborske avtomobilske industrije Umrli gigant in igrani dokumentarec Mariborska dvorišča, nedavno pa je bil premierno predstavljen tudi uspešen festivalski kratki igrani film Bik, pri katerem se Labović podpisuje kot scenarist, režiser in producent.